Ki volt Maria Treben?

Maria Treben osztrák botanikus és írónő volt, akit mai napig az alternatív kezelési módok és gyógynövény gyógyászat specialistájának tartanak. Hívő keresztényként feltétel nélkül hitte, hogy a természet gyógyító ereje, mint Isten patikája szolgálja az emberiséget. Gyógynövényekről szerezett ismereteit és tapasztalatait számos általa írt könyvben hagyta az utókorra.

Maria Treben 1907. szeptember 27-én született az ausztriai Saaz városában, egy három leánygyermekes család második gyermekeként. Egészen 10 éves koráig, apja haláláig, itt élt szüleivel és két leánytestvérével. Édesapja nyomdatulajdonos és kiadó, édesanyja pedig háziasszony volt.

Miután 1917-ben édesapja meghalt egy balesetben, Maria leánytestvéreivel és édesanyjával Görkauba, majd két évvel később Prágába költözött, ahol Maria líceumban tanult. Az iskola befejezése után, 18 évesen kezdett dolgozni a Prágai Napilapnál, először gyakornokként, később pedig rendes állásban.

A prágai Operaházban találkozott későbbi férjével, az akkor még egyetemista Ernst Gottfried Trebennel, akiről azonnal tudta, hogy ő lesz a férje. 1939 augusztusában össze is házasodtak és az erdő széli Kaplitzban telepedtek le. 1942 októberében született meg egyetlen gyermekük, Kurt Dieter.

Férjét a háború után bebörtönözték. Maria Treben fiával két évet németországi menekülttáborban töltött. Tífusz miatt a weissenburgi kózházba kerültek, ahol dr. Schneider gyógyszer hiányában vérehulló fecskefű teát használva mentette meg életüket. Ez lehetett a kiindulópontja annak, hogy Maria Treben intenzíven tanulmányozni kezdte a gyógynövények hatásait.

Miután férje 1947-ben kiszabadult a fogságból, úgy döntöttek, új életet kezdenek Ausztriában. Először Mühlviertelbe, majd néhány évvel később Grieskirchenbe költöztek. Itt éltek egészen halálukig. Fiúk révén három csodálatos unokával ajándékozta meg őket a sors, akiket nagy szeretettel vettek körül.

Miután 1989-ban férje meghalt, Marianak már nem volt igazán életkedve. 1991. július 26-án, csaknem ugyanazon a napon tért örök nyugalomra.

Tevékenysége

Maria Treben a természet és a gyógynövények iránti szeretetét édesanyjától örökölte, aki maga is hitt a természet csodálatos erejében, és lelkes követője volt a vízkúráknak. Első komolyabb ismereteit és tapasztalatait a gyógynövények hatásaival kapcsolatban azonban Richard Willfort biológusnak köszönhette, aki látva a fiatal lány lelkesedését, bevezette őt a gyógynövények világába. Hosszú sétáikon megismertette vele a gyógynövényeket és átadta tudását azok hatásairól. Maria ettől kezdve teljesen elmerült a gyógynövények tanulmányozásában. Füveskönyveket olvasott, régi gyógynövényrecepteket próbált ki, meghallgatta az idős falusiak tapasztalatait és saját eszenciákat, gyógynövény leírásokat készített.

Akik közelről ismerték és tudták gyógynövények iránti szenvedélyét, gyakran mentek hozzá tanácsért bajaikkal. Miután Maria megtapasztalta, hogy az általa javasolt gyógynövény és receptúrák hatásosak és ezzel segíthet az embereken, életfeladatául tűzte ki, hogy minél szélesebb körben megismertesse a gyógynövények jótékony hatásait embertársaival.

Eleinte kisebb, majd mind szélesebb körben előadásokat tartott a gyógynövényekről. Az első ilyen előadására 1971-ben, 64 éves korában került sor.

Később könyvírásba kezdett azzal a céllal, hogy az általa szerzett tapasztalatok és ismeretek fennmaradjanak az utókor számára is. Első könyve az Egészség Isten patikájából címmel, 1980-ban látott napvilágot, mellyel az egész világon ismertté vált. Ma is ezt tartják legfőbb művének.

Munkásságában fordulópontot jelentett, amikor egy ismerőse megajándékozta őt a svédkeserű recept kéziratának másolatával. Maria nagy lelkesedéssel olvasta a receptet. Összegyűjtötte a hozzá való gyógyfüveket, és maga is elkészítette a leírás alapján a svédkeserűt. Miután kipróbálta és hatásosnak bizonyult, munkásságának egészen élete végig fontos részévé vált a recept tökéletesítése. Előadó körútjairól sem hiányozhatott a svéd gyógyfüvek és a belőlük készített tinktúra hatásainak bemutatása.

A Svédkeserűt kétségtelenül Maria Treben fedezte fel újra és tette ismertté a XX. században, melyet áldásos hatásai miatt mai napig széles körben alkalmaznak világszerte.

Vissza az előző oldalra